A1/A2/A

Motor

Bij Rijschool Actief kan je je motorrijbewijs halen, van de theorie tot aan de praktijk. Het motorrijbewijs bestaat uit 3 categorieën (A1, A2 en A). Je legt één theorie-examen af en twee praktijkexamens.

Motorrijbewijs

Het motorrijbewijs is sinds 19 januari 2013 opgedeeld in 3 categorieën, namelijk A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat u kunt halen hangt af van het vermogen van de motor, uw leeftijd en uw ervaring.

 • Categorie A1
  Dit rijbewijs is geldig voor lichte motoren, met een vermogen van maximaal 11 kW. De minimale leeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
 • Categorie A2
  Dit rijbewijs is geldig voor middelzware motoren met een vermogen van maximaal 35 kW. De minimale leeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar.
 • Categorie A
  Dit rijbewijs is geldig voor zware motoren met een onbeperkt vermogen. De minimale leeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar, wanneer u 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2. Wanneer u dit rijbewijs rechtstreeks wilt halen is de minimale leeftijd 24 jaar.

Om het motorrijbewijs te behalen moet zowel een theorie-examen als twee praktijkexamens (voertuigbeheersing, verkeersdeelneming) worden afgelegd. 

Online inschrijven

Motorrijbewijs

Tarieven

Onderstaand een overzicht van onze pakketten en tarieven. 

ACTIEPAKKET 1 €1115,00

Actiepakket voertuigbeheersing en verkeersdeelneming, bestaande uit:

 • 15 motorrijlessen (60 minuten)
 • Examen voertuigbeheersing
 • Examen verkeersdeelneming

Inschrijven ›

ACTIEPAKKET 2 €1550,00

3-daagse rijopleiding voertuigbeheersing en verkeersdeelneming, bestaande uit:
 • Dag 1 en 2 Les van 09:00 uur tot 16:00 uur (bijzondere verrichtingen)
 • Dag 3 Les van 09:00 uur tot 15:00 uur (verkeersdeelneming)
 • Praktijkexamen AVB en AVD
 • Examen rijden
 • Lunch, gedurende 3 dagen

De examens worden gepland in overleg met de kandidaat, aanmelden per 2 personen.

Inschrijven ›

OPFRISLES MOTOR €75,00 (60 min.)

Het motorseizoen komt er binnenkort weer aan! Waarschijnlijk heeft je motor een paar maanden in de garage gestaan en heb je zelf de afgelopen maanden lekker warm in de auto gezeten. Het kan ook zijn dat je jaren terug je motorrijbewijs hebt gehaald, maar ondertussen al jaren niet meer hebt gereden.

Wij weten allemaal als geen ander dat je op de motor kwetsbaarder bent dan in een auto en daarom is het mogelijk om bij Rijschool Actief een opfrisles te nemen! Op deze manier kun je weer veilig en met zelfvertrouwen de weg op.

Afhankelijk van je ervaring en de periode dat je niet hebt gereden, zullen wij onze les aanpassen op de kandidaat.

Inschrijven ›

VOORTGEZETTE OPLEIDING €260,00

Rijschool Actief verzorgt al tientallen jaren motoropleidingen met een hoog slagingspercentage. Deze opleiding is gericht op het verkrijgen van je motorrijbewijs en vormt in feite de basis van het motorrijden. Velen zullen dan ook horen dat je pas écht leert rijden na het behalen van je rijbewijs. Omdat hier een kern van waarheid in zit verzorgt Rijschool Actief de voortgezette motoropleiding.

Deze cursus is vooral bestemd voor de motorrijders die net dat stapje extra willen doen.

De voortgezette motoropleiding wordt gegeven door onze eigen instructeurs. Onze instructeurs hebben tientallen jaren ervaring met het lesgeven op de motor en zijn bekend met circuit rijden, enduro rijden, motorcrossen, het verzorgen van wheelie cursussen etc.

Het programma staat o.a. in het teken van voertuigbeheersing, zoals; remmen met hogere snelheden, uitwijken in noodsituaties, rijden over obstakels en keren in een beperkte ruimte. Ook wordt er aandacht besteed aan de kijktechniek, anticiperen, positie rijden en ideale bochten lijnen rijden.

Dit alles is mogelijk met je eigen motor. Beschik je niet over een eigen motor dan bestaat de mogelijkheid om een motor te huren van de rijschool.

Deze voortgezette motoropleiding is een aanrader om samen met je vrienden/vriendinnen of collega’s te volgen. Plezier gegarandeerd!

Deze mooie dag van 09:00 uur tot 16:00 uur is inclusief een lekkere lunch.

Inschrijven ›

Theorie prijslijst

Theorie-examen €58,00
Theorieboek €25,50
Internet examentraining €24,50
Combinatie theorieboek en internet examentraining €48,00

Inschrijven ›

Praktijk prijslijst

Inschrijven ›

Cursusdata theorie 

Datum: in overleg. Klik op de onderstaande knop om contact op te nemen.

Bestellen

Heb je een theorieboek nodig of wil je een herexamen aanvragen? Klik dan op de onderstaande button.

Wanneer rijles en rijexamen zware motor?

Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer. De minimumleeftijd voor rijles is 21 jaar. De minimumleeftijd voor het rijexamen hangt af van uw keuze en uw rijervaring:

 • Heeft u nog geen rijervaring?
  Of heeft u korter dan 2 jaar uw rijbewijs middelzware motor (A2)? Dan kunt u rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden. Na 2 jaar vervalt de aantekening code 80 en mag u op alle zware motoren rijden. Bent u nog geen 24 als de code vervalt? Dan moet u bij uw gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de aantekening.
 • Heeft u al tenminste 2 jaar een rijbewijs middelzware motor (A2)?
  Dan kunt u vanaf 22 jaar rijexamen doen op een zware motor. U behaalt dan een rijbewijs A zonder beperkingen. U mag dan op alle zware motoren rijden.
 • Heeft u nog geen rijbewijs middelzware motor (A2)?
  En wilt u een rijbewijs A zonder de aantekening code 80? Dan moet u minimaal 24 jaar zijn om rijexamen te doen. U mag dan op alle zware motoren rijden. Als u rijbewijs A heeft, krijgt u rijbewijs A1 en A2 erbij. Ook als u de aantekening code 80 heeft. U mag dus met beide soorten rijbewijzen ook op lichte en middelzware motoren rijden.
× Vragen?