A1/A2/A

Motor

Bij Rijschool Actief kan je je motorrijbewijs halen, van de theorie tot aan de praktijk. Het motorrijbewijs bestaat uit 3 categorieën (A1, A2 en A). Je legt één theorie-examen af en twee praktijkexamens.

Motorrijbewijs

Het motorrijbewijs is sinds 19 januari 2013 opgedeeld in 3 categorieën, namelijk A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat u kunt halen hangt af van het vermogen van de motor, uw leeftijd en uw ervaring.

 • Categorie A1
  Dit rijbewijs is geldig voor lichte motoren, met een vermogen van maximaal 11 kW. De minimale leeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
 • Categorie A2
  Dit rijbewijs is geldig voor middelzware motoren met een vermogen van maximaal 35 kW. De minimale leeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar.
 • Categorie A
  Dit rijbewijs is geldig voor zware motoren met een onbeperkt vermogen. De minimale leeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar, wanneer u 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2. Wanneer u dit rijbewijs rechtstreeks wilt halen is de minimale leeftijd 24 jaar.

Om het motorrijbewijs te behalen moet zowel een theorie-examen als twee praktijkexamens (voertuigbeheersing, verkeersdeelneming) worden afgelegd. 

Online inschrijven

Motorrijbewijs

Tarieven

Onderstaand een overzicht van onze pakketten en tarieven. 

ACTIEPAKKET 1 €995,00

Actiepakket voertuigbeheersing en verkeersdeelneming, bestaande uit:

 • 15 motorrijlessen (60 minuten)
 • Examen voertuigbeheersing
 • Examen verkeersdeelneming

Inschrijven ›

ACTIEPAKKET 2 €1390,00

3-daagse rijopleiding voertuigbeheersing en verkeersdeelneming, bestaande uit:
 • Dag 1 en 2 Les van 09:00 uur tot 16:00 uur (bijzondere verrichtingen)
 • Dag 3 Les van 09:00 uur tot 15:00 uur (verkeersdeelneming)
 • Praktijkexamen AVB en AVD
 • Examen rijden
 • Lunch, gedurende 3 dagen

De examens worden gepland in overleg met de kandidaat, aanmelden per 2 personen.

Inschrijven ›

Theorie prijslijst

Theorie-examen €50,00
Theorieboek €23,50
Internet examentraining €20,00
Combinatie theorieboek en internet examentraining €42,00

Inschrijven ›

Praktijk prijslijst

Inschrijven ›

Cursusdata theorie 

Datum: in overleg. Klik op de onderstaande knop om contact op te nemen.

Bestellen

Heb je een theorieboek nodig of wil je een herexamen aanvragen? Klik dan op de onderstaande button.

Wanneer rijles en rijexamen zware motor?

Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer. De minimumleeftijd voor rijles is 21 jaar. De minimumleeftijd voor het rijexamen hangt af van uw keuze en uw rijervaring:

 • Heeft u nog geen rijervaring?
  Of heeft u korter dan 2 jaar uw rijbewijs middelzware motor (A2)? Dan kunt u rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden. Na 2 jaar vervalt de aantekening code 80 en mag u op alle zware motoren rijden. Bent u nog geen 24 als de code vervalt? Dan moet u bij uw gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de aantekening.
 • Heeft u al tenminste 2 jaar een rijbewijs middelzware motor (A2)?
  Dan kunt u vanaf 22 jaar rijexamen doen op een zware motor. U behaalt dan een rijbewijs A zonder beperkingen. U mag dan op alle zware motoren rijden.
 • Heeft u nog geen rijbewijs middelzware motor (A2)?
  En wilt u een rijbewijs A zonder de aantekening code 80? Dan moet u minimaal 24 jaar zijn om rijexamen te doen. U mag dan op alle zware motoren rijden. Als u rijbewijs A heeft, krijgt u rijbewijs A1 en A2 erbij. Ook als u de aantekening code 80 heeft. U mag dus met beide soorten rijbewijzen ook op lichte en middelzware motoren rijden.
× Vragen?