logo2

emailactiefbelactief

algemeneinfohoverprijslijst

Het motorrijbewijs is sinds 19 januari 2013 opgedeeld in 3 categorieën, namelijk A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat u kunt halen hangt af van het vermogen van de motor, uw leeftijd en uw ervaring.

  • Categorie A1
    Dit rijbewijs is geldig voor lichte motoren,  met een vermogen van maximaal 11 kW. De minimale leeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar
  • Categorie A2
    Dit rijbewijs is geldig voor middelzware motoren, met een vermogen van maximaal 35 kW. De minimale leeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar.
  • Categorie A
    Dit rijbewijs is geldig voor zware motoren, met een onbeperkt vermogen. De minimale leeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar, wanneer u 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2. Wanneer u dit rijbewijs rechtstreeks wilt halen is de minimale leeftijd 24 jaar.

Om het motorrijbewijs te behalen moet zowel een theorie-examen, als 2 praktijkexamens (voertuigbeheersing, verkeersdeelneming) worden afgelegd. 

Wanneer rijles en rijexamen zware motor?

Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer. De minimumleeftijd voor rijles is 21 jaar. De minimumleeftijd voor het rijexamen hangt af van uw keuze en uw rijervaring:

- Heeft u nog geen rijervaring? Of heeft u korter dan 2 jaar uw rijbewijs middelzware motor (A2)? Dan kunt u rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden. Na 2 jaar vervalt de aantekening code 80 en mag u op alle zware motoren rijden. Bent u nog geen 24 als de code vervalt? Dan moet u bij uw gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de aantekening.

- Heeft u al tenminste 2 jaar een rijbewijs middelzware motor (A2)? Dan kunt u vanaf 22 jaar rijexamen doen op een zware motor. U behaalt dan een rijbewijs A zonder beperkingen. U mag dan op alle zware motoren rijden.

- Heeft u nog geen rijbewijs middelzware motor (A2)? En wilt u een rijbewijs A zonder de aantekening code 80? Dan moet u minimaal 24 jaar zijn om rijexamen te doen. U mag dan op alle zware motoren rijden. Als u rijbewijs A heeft, krijgt u rijbewijs A1 en A2 erbij. Ook als u de aantekening code 80 heeft. U mag dus met beide soorten rijbewijzen ook op lichte en middelzware motoren rijden.

 

 

Rijschool Actief

Nieuwe Vlissingseweg 156
4335 JE Middelburg (Zeeland)

T: 0118 - 64 27 22 / 0118 - 61 49 42
E: info@rijschoolactief.nl
facebook logo v2

Copyright © 2015 Rijschool Actief.
All Rights Reserved.


CBR-machtigingscode:

Rijschoolnummer: 5767W1
(klik hier voor uitleg)

Vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen?
2toDrive!
(klik hier voor uitleg)